Anyagleadás

Letölthető pdf formátumban innen

Digitális formátumú nyomtatás esetén (oldószeres tekercses és UV nyomtatás)
 

Fájl formátuma: PDF, tiff (LZW tömörítés), JPG, AI , EPS (vektoros grafikákat és pdf fájlokat kizárólag csatolt nézőképpel fogadunk el)

Pdf fájlok nem adhatók gyártásba, ha 10-nél több féle grafika van egy adott megrendeléshez (nem stancolt). Ilyen esetben kizárólag méretre igazított tiff fájlokat fogadunk el. Kizárólag ebben az esetben vágójel és kifutó nélkül.

Színmód: CMYK

Pantone szín és proof esetén a színek módosításáért előkészítési óradíjat számítunk fel, ami fél órás egységben számítandó, és az anyag összetételétől függően változhat.

ICC Profil: Euroscal Coated v2 vagy Europe ISO Coated Forgra 27

A vektoros grafikai anyag tartalmazza az összes felhasznált fontot, képet, grafikát, illetve a szövegek legyenek görbévé alakítva. A végleges kimentett PDF fájlok rétegei legyenek összeolvasztva, így elkerülhetők az előkészítés alatt előforduló hibák.

Fehér alányomásos grafika előkészítése: külön pdf fájl tartalmazza a CMYK adatot és egy másik pdf fájl tartalmazza ugyanazt a grafikát, ott 100% fekete legyen az a grafika rész amelyiknél fehér alányomást szeretnénk alkalmazni. Ugyan ilyen formában kérnénk a lakkozás előkészítését is.

Kifutó: körben 5 mm, a vágó- és illesztő jeleket kérjük, állítsák be a fájl megírásánál!

Stanc görbe: A stancvonalakat külön file-ben, vagy pdf formátumnál külön oldalon kérjük megadni. A stancvonalat ne olvasszák össze a nyomtatni kívánt file-lal.

Formára vágás, plotter vágás esetén, ha sokféle grafika, perszonalizálás vagy mutáció van, az anyagot vektoros formátumban egy fájlban kell leadni, ennek részleteiről kérjük egyeztessen kollégáinkkal!

A vágás legyen körvonal és 100% magenta, a bígelés szaggatott fekete vonal.

Anyagleadás: Pdf fájl leadásakor, jpg nézőképet kérünk, ellenkező esetben a rosszul elmentett pdf esetében a raszterizálás során felmerülő hibákért felelősséget nem vállalunk.

Anyagleadás történhet CD-DVD-n vagy FTP szerverünkön keresztül. Színminta (pl. proof, cromalin, pantone) hiányában, színhelyességre vonatkozó reklamációt nem áll módunkban elfogadni.

A direkt színeket minden esetben 4 színre bontva kérjük leadni, CMYK. A pantone színkódok mellé kérjük a CMYK bontást az általunk használt színprofilban is leadni.

Digitális nyomtatáskor a nyomtatók az arculati színeket (pl. Pantone szín) CMYK színekből hozza létre, így bizonyos színeknél nem tartható a színmintával az egyezés.

Kérjük, hogy a pdf-eket nyomdába küldés előtt ellenőrizzék át (kifutó, vágójel, színátmenetek folytonossága megfelelő, oldalsorrend, CMYK színbontás, font beágyazás, felülnyomás) Adobe Acrobat Professional programmal.

Pdf fájlok esetén, kérjük ellenőrizzék a grafikákat több Phothoshop verzióban, hogy a layerek találkozásánál összeolvasztás utáni vonalak (fehér vonalak) biztosan nem látszanak. Ilyen jellegű nyomtatási hibákért felelősséget nem vállalunk, reklamációt nem fogadunk.

Javasolt minimális felbontás 1: 1 méretben kültéri alkalmazás esetén:

óriásplakát 30 dpi
citylight 100 dpi
1-5 nm-ig kültéri anyag (öntapadó fólia, molinó, reklámháló, UV noymás) 100 dpi
5-20 nm-ig kültéri anyag (öntapadó fólia, molinó, reklámháló) 80dpi
20-100 nm-ig kültéri anyag (öntapadó fólia, molinó, reklámháló) 70 dpi
100 nm feleltti nyomat (öntapadó fólia, molinó, reklámháló) 30 dpi


Javasolt minimális felbontás 1: 1 méretben beltéri alkalmazás esetén:

displayek, roll up banner, film, backlight film 300 dpi
fotó minőségű plakát, öntapadó fólia, vinyl 300 dpi
1-5 nm-ig beltéri anyag (pl. padlómatrica, vászon, matricák, UV nyomtatás) 300 dpi
5-20 nm-ig beltéri anyag 300 dpi
20-100 nm-ig beltéri anyag 250 dpi
100 nm feleltti nyomat 150 dpi

 

Kis formátumú ofszet és digitális nyomtatás esetén (íves nyomtatás)
 

(kiadványok, szórólapok, névjegyek, katalógusok, stb)

Javasolt felbontás: 300dpi

Fájlformátum: Composit PDF (kizárólag csatolt nézőképpel fogadunk el)

Színmód: CMYK (PC verzió)

ICC Profil:

 • Europe ISO Coated V2 FOGRA 39- ofszet nyomtatás
 • Euroscal Coated v2 vagy Europe ISO Coated V2 FOGRA 29 - digitális nyomtatás

 

A PS VAGY PDF FÁJL ELKÉSZÍTÉSÉNEK FELTÉTELEI:
 

 • a képek 300 dpi-s CMYK TIFF vagy PSD formátumban legyenek. RGB és ICC elem ne maradjon az anyagban! A grafikai anyag tartalmazza az összes felhasznált fontot, képet, grafikát.
 • az oldalakat sorban egymást követően kérjük elmenteni. A szórólapokat, névjegyeket mindig oldalanként kérjük leadni. Többoldalas kiadványokhoz forgatót kérünk mellékelni!
 • a vágó- és illesztő jeleket kérjük, állítsák be a fájl megírásánál, tördeléskor az oldalméret egyezzen meg a vágott mérettel
 • kifutó 5 mm, legyen, a szedési tükör a vágástól minimum 3 mm-re legyen.
 • A digitálisan átadott anyagban csak a nyomásra kerülő színek legyenek, kerüljék a felesleges pantone színek használatát. Csak azok az elemek legyenek direkt színben, melyeket a megrendelésben előre jeleztek. UV-lakk, stanc forma használata esetén kéjük, ezeket a rétegeket külön színkivonaton megadni.
 • stancolt kiadványok esetén, a stanc rajz, külön színként (100% magenta) kerüljön a grafikára, minden esetben vektoros legyen a grafika, teljes hosszúságában tartalmazza a biegelő (hosszú szaggatott vonallal), perforálás (rövid szaggatott vonallal), ritzelés (pontvonallal) és az esetleges helyét lyukasztás-átmérőjét. Stanc vagy lakk esetén mindig valós szín legyen beállítva.
 • az oldalakat vágójelekkel, passzer jelekkel és szükség esetén hajtás-,biegelés-, perforálás-jelekkel kérjük átadni.

 

Több oldalas kiadvány esetén (ofszet nyomtatásra):

 • Több oldalas kiadvány esetén a bel ív és a borító anyagát külön fájlban kérjük megírni. A borítót oldalpárban (B4-B1, B2-B3), a bel íveket oldalanként, de egy fájlban kérjük.
 • Az oldalak minden esetben nem elforgatva, hanem álló pozícióban, középre igazítva kérjük

 

Több oldalas kiadvány esetén (digitális nyomtatásra):

Az oldalak az oldalszámok alapján kövessék egymást egy PDF-en belül, de az oldalpárok közepe ne tartalmazzon semmilyen vágójelet vagy kifutót. Az oldal párok találkozása, középen legyen méretre vágva, hogy tökéletes legyen az illeszkedés, viszont a grafika maradék három oldal tartalmazza a kifutót és a vágójeleket.

Anyagleadás történhet CD-DVD-n vagy FTP szerverünkön keresztül. Színminta (pl. proof, cromalin) hiányában, színhelyességre vonatkozó reklamációt nem áll módunkban elfogadni.

Direkt színeket minden esetben 4 színre bontva kérjük leadni, CMYK-ban. A pantone színkódok mellé kérjük a CMYK bontást az általunk használt színprofilban is leadni.

Színgaranciát csak a hozzánk beérkező anyagból, nálunk elkészült "Europe ISO Coated V2 FOGRA 39"

Színprofillal bekalibrált digitális proof (Sherpa) alapján tudunk vállalni.

Pdf file leadásakor jpg nézőképet kérünk, ellenkező esetben a rosszul elmentett pdf esetében a raszterizálás során felmerülő hibákért felelősséget nem vállalunk.

Kérjük, hogy a pdf-eket nyomdába küldés előtt ellenőrizzék át (kifutó, vágójel, színátmenetek folytonossága megfelelő, oldalsorrend, CMYK színbontás, fontbeágyazás, felülnyomás) Adobe Acrobat Professional programmal.

*A megrendelők gyakran ún. speciális (direkt) színeket írnak elő, melyeket legelterjedtebben a PANTONE rendszer színeivel jelölnek meg. Az általunk használt digitális technológiák a négyszínes nyomtatást (CMYK) alkalmazzák, és gyakran felvetődik a direkt színek CMYK-szimulációjának kérdése. Le kell szögeznünk, hogy a speciális színek számos esetben kívül esnek a négyszínnyomtatással reprodukálható színtartományon.

*lásd bővebben Nyomdavilág 2009/3.