Hat festékcsatorna, lakkozó modul - A teszten túl: Océ Arizona 460 GT

Egyszerű géptesztnek indult, de több lett belőle: némi bepillantást nyerhettünk egy világcég (Canon) üzleti filozófiájába és egy önerőből fejlődő magyar kisvállalkozás (Print Produkció ) hétköznapi életébe is. Pedig önmagában már a több mint 150 ezer eurós UV síkágyas nyomtató megismerése sem lett volna elvetendő dolog, hiszen ez az első és mindmáig egyetlen darab az országban.

A történet két évvel ezelőtt kezdődött. Egy hamburgi szakmai kiránduláson a 2007-ben alakult Print Produkció Kft. alapítói és vezető szakemberei, Polákovics Róbert és Kelemen Csilla (férj és feleség), illetve Szertics Miklós végleg eldöntötték, ha egyszer elegendő pénzük lesz, csakis olyan síkágyas nyomtatót akarnak beszerezni, mint az ott látott Océ Arizona 360 GT. Mert ők kis cég lévén nem fognak százezer négyzetmétereket gyártani évente, csak egy vagy két tízezret, de azt igen szerteágazó területekről, néha egészen különleges vagy extrém megrendeléseket teljesítve. A nevében amerikai államot idéző nyomtató pedig a sebességét, képminőségét és kiegészítő funkcióit tekintve minderre tökéletes választásnak tűnt. Mivel hitelt – jó szokásukhoz híven – nem akartak felvenni, a projekt kissé elhúzódott, ám 2013-ban sikeresen pályáztak, és uniós forrásból elnyerték a projekt mintegy egyharmadát (természetesen utófinanszírozással, hogy bonyolultabb legyen a helyzet). Ekkor már „csak” a hetven százalékot kellett előteremteni saját erőből, és már készíthették is a helyet a 4,66x2,3 méteres, 1025 kilós nyomtatónak. Illetve az utódjának, mert időközben kiderült, hogy a 2011-ben a Canonnal egyesült holland Océ fel-hagyott a 300-as sorozat gyártásával, áttért a 400-asokra. Mondhatni mi-nőségi csere történt, hiszen az alapok változatlanok maradtak, viszont néhány nagyszerű újdonság is helyet kapott az új berendezésben. Az egyik legfontosabb, hogy az addigi 4+1 helyett immár 4+2 festékcsatorna áll rendelkezésre, vagyis a klasszikus CMYK és a fehér mellett a lakk is megjelent mint opció. Ez utóbbi egyébként szinte egyedülálló ebben a 120-250 ezer eurós kategóriában. Egy másik, legalább ennyire fontos változás, hogy a 360-asnál megszokott 3 helyett már 6 vákuumzónát alakítottak ki, így szinte teljesen fölös-legessé vált a más gépeknél megszokott ragasztgatás, egy mozdulattal lehet tökéletes precizitással rögzíteni szinte az összes anyagot.

Tökéletes megoldás

A tekercses és kisformátumú digitális íves nyomtatóval már rendelkező kisvállalkozók a végső döntés előtt persze még egyszer körülnéztek a „táblás” piacon. Az Océ termékek közül természetesen nagyon tetszett (volna) nekik a rendkívül gyors Arizo-na 550 XT (nem is szólva az abszolút csúcs 660 XT-ről), de ezek árban el-érhetetlennek bizonyultak számukra. A rendkívül népszerű 318 GL sebessége viszont csak mintegy a fele a 460 GT-nek, ráadásul nem fejleszthető tovább lakkozó modullal sem. A japán konkurencia legújabb fejlesztése pedig többek között azért hullott ki a rostán, mert nem rendelkezik tekercsfunkcióval, amire nekik feltétlenül szükségük van. A Canon-Océ termék beszerzése felé mutatott az a tény is, hogy az addigi gépparkjuk kapcsán az évek során nagyon jó munkakapcsolatot alakítottak ki a Nyomdaker Kft. szakembereivel. Azzal a céggel, amely 2011-ben (a Canon-Océ fúzió után) a Canon Hungáriával karöltve kezdte bevezetni a magyar piacra ezeket a nagy tudású UV-nyomtatókat. Olyan sikerrel, hogy Magyarországon a Canon részesedése ebben a nyomtatókategóriában mára meghaladja az 50%-ot. Ezzel párhuzamosan a Nyomdaker megszerezte az Arizona nyomtatók biztonságos üzemeltetéséhez szükséges több éves szerviztapasztalatot, kialakította a technikai hátteret, így a gépek szervizellátása is megnyugtató módon rendeződött. Lakos László, a Canon Hungária széles formátumú nyomtatórendszerek üzletágvezetője sajnálattal jegyezte meg, hogy a korábbi, önálló Océ Hungária 2011-ig nem foglalkozott a magyarországi display graphics üzletággal, ezért a hazai nyomdász/de-koratőr szakma nem ismerhette meg ezeket a gépeket. Márpedig az Océ Arizona UV-nyomtató család világ-szerte kategóriájának egyik piacvezető nyomtatója, mintegy 30-35%-os piaci részesedéssel – nem utolsósorban a bennük rejlő innovatív műszaki megoldások, szabadalmak révén. Éppen ezért a magyar Canont a száraz pénzügyi tranzakción kívül az is motiválta a Print Produkcióval kötendő üzletben, hogy a szép számban fogyó 318-asok mellett a 400-as sorozatot is megismertesse a hazai szakmával. Ennek kapcsán sikerült olyan korrekt partneri viszonyt és pénzügyi konstrukciót kialakítani a vevővel, amely mind a két félnek tökéletesen megfelelt.

Éles tesztüzem

A gép 2013 decemberében érkezett meg a PP Soroksári úti telephelyé-re. Normál esetben ilyenkor a beüzemelés 5-6 napig is eltart, de a meg-rendelő két nap után úgy döntött, hogy „éles” tesztüzemre állítja át az alig ismert gépet, magyarul termelni kezdett vele. Két hét alatt 1200 négyzetméter terméket gyártott le, java-részt táblás üzemmódban. Ennél komolyabb gyakorlati vizsgát nehéz elképzelni egy vadonatúj berendezésnél, ezért nemcsak az újságíró, de a Canon képviselője is kíváncsi volt rá, mit is tapasztaltak. Ami a legfontosabb: meghibásodást nem. A gép korrekt módon, kiváló minőségben dolgozott még akkor is, amikor a sebesség- és minőséghatárokat feszegették. Az is kiderült persze, hogy csodák nincsenek: bármenynyire is sürget a határidő, a 32,6 m2/órás „expressz” üzemmódban semmilyen trükkel nem lehet olyan minőséget gyártani, mint a 20,3-as „termelési” vagy még inkább a 14,0-s „quality” fokozatban. Az viszont pozitívan lepte meg az új tulajdonosokat, hogy a fehér festékből mintegy 10%-kal kevesebb fogyott az előre tervezettnél, pedig a minőség és a fedés tökéletes volt. Az eddig eltelt idő persze még kevés volt ahhoz, hogy választ kapjanak a hagyományos UV nyomtatók egyik legfontosabb kérdésére, hogy hány üzemórát bírnak ki az egyáltalán nem olcsó UV-lámpák. A gépkönyv 500-at ír, de a Canon és az Océ is hajlamos arra, hogy ezeket az értékeket „konzervatív” módon adja meg, magyarul a lámpák élettartama ennél általában jóval hosszabb. Ugyancsak az ismerkedés fázisában vannak még a tekercses opcióval is. Hiszen nagyszerű lehetőség, hogy bármikor átállhatnak egy 2,20 széles, „görgőnyommentes” fólia- vagy tapétanyomtatásra, de eközben persze nem tudnak a táblás részen dolgozni, a legtöbb munkára pedig éppen megfelelő a régi 160-as nyomtatójuk. Ami pedig a jövőt illeti, rengeteg olyan ötletük van, amelyhez elengedhetetlen egy olyan szintű precíziós gép, mint a 460 GT. Ilyen például a speciális formalakkozás vagy éppen a lentikuláris nyomás. A lencselemezre nyomott tér-hatású, nagyítást vagy áttűnést imitáló képek érezhetően nagy felfutás előtt állnak a reklámszakmában. Ha pedig a nagyra törő vágyak kielégítésére valamikor mégsem lenne elegendő a jelenlegi gép, akkor is van családon belüli megoldás: a 460 GT ugyanis szolid költséggel 480 GT-re bővíthető. B. Z.

Műszaki adatok :

 • Felbontás: akár 1660 dpi
 • Fejek: színenként 1 (összesen 6) nyomtatófej 636 fúvókával
 • Maximális nyomatszélesség: 1,25x2,50 m
 • Maximális anyagvastagság: 50,8 mm
 • Tintaszínek: cián, magenta, sárga, fekete, fehér, lakk (pigment nélküli festék)
 • Sebesség (m2/óra):
 • Expressz üzemmód: 32,8
 • Termelési üzemmód: 20,3
 • Minőségi üzemmód: 14,0
 • Művészi üzemmód: 11,3
 • Nagy felbontású üzemmód: 5,9
 • Fehér tinta, 2 rétegű: 7,0

 

Forrás: Sign and Display magazin 2014_XIV_évfolyam_1

Az eredeti cikk letölthető pdf formátumban